8. Bøn

Bøn er ikke en privatsag
Bøn er en naturlig del af dagligdagen i Senegal. Fem gange om dagen genlyder imamens bønnekald til muslimer i den støvede senegalesiske luft. Så afbryder mange deres aktiviteter og finder vaskekande og bedetæppe frem for at bede. Det kan foregå mellem boderne på byens hektiske marked, bagerst i butikken, i hjørnet af kontoret eller hjemme i fællesarealet blandt legende børn. Man behøver ikke andet end lidt vand til at vaske sig i (eller sand, hvis man ikke har adgang til vand) og plads til at rulle sit bedetæppe ud. Bøn er ikke en specielt privat sag, så det er ikke nødvendigt at gå for sig selv.

Sådan beder man i islam
Der er mange ritualer forbundet med de fem daglige bønner i islam. Inden bønnen vasker man fødder, hænder og ansigt. Bønnen foregår på et bedetæppe med retning mod Mekka. Bønnen består af vers fra koranen, der reciteres på arabisk. Mens man beder, bevæger man kroppen på en helt bestemt måde. Se her hvordan.

Fredag er ”store bededag”
Fredag er ugens højdepunkt for muslimer. Om fredagen går de fleste muslimer i moskeen for at bede midt på dagen. I nogle moskeer holder imamen, eller en anden religiøs leder, en lille tale i forbindelse med bønnen. Mange bruger også fredagen på at aflægge visit ved familiegravstedet.

Bønne-meditation
Mange muslimer nøjes ikke med de fem faste bønner. I gadebilledet sidder mange mænd med en perlekæde, som de kører mellem fingrene, mens de mumler nogle ord. Det kan være nogle af Guds arabiske navne, de nævner. Kæden kaldes en bedekrans, og den har som regel 99 perler, én for hver af Guds navne. Man bruger den til at lave en form for mediterende bøn. Bedekransen er en hjælp til at holde styr på, hvor langt man er kommet.

En del af det sociale samvær
Tit runder man et besøg af med en bøn. Så bøjer alle tilstedeværende hovederne og holder hænderne frem med håndfladerne opad. Den ældste leder bønnen. Måske skriver han Guds navn eller nogle ord fra koranen i sandet. Når bønnen er afsluttet løfter alle hænderne og stryger håndfladerne over ansigtet. Når man tager afsked for at tage på en rejse, beder man en bøn om held og lykke. Derefter må man ikke give hånd eller omfavne nogen, så giver man nemlig velsignelsen videre til dem.

Bøn ved forfædrenes grave
Det kan give ekstra velsignelse at bede ved gravsteder for afdøde familiemedlemmer og religiøse ledere. Når man besøger gravstedet for en af de religiøse ledere, der var med til at udbrede islam i Senegal, kan man bede om at få et ønske opfyldt. Det siges, at det er sket mange gange, at det er gået i opfyldelse, når det er første gang, man besøger stedet …

Gå til opgaver …

boenner