5. Kristendom

Senegals kristne mindretal tilhører verdens største kirke
Der er kun få kristne i Senegal. Under 5 % af befolkningen. Størstedelen af dem tilhører den retning inden for kristendommen, der hedder katolicismen. Katolicismen har over en milliard tilhængere i hele verden. Selvom de kristne er i undertal i Senegal, er de bestemt ikke undertrykt. Fx markeres kristne højtider på lige fod med muslimske, og kristne helligdage er fridage.

Paven, Jomfru Maria og de andre helgener
Paven i Rom er den øverste religiøse leder for katolikker over hele verden. Derfor kan man i Senegal finde vægmalerier af paven side om side med muslimske religiøse ledere. I katolicismen tror man på, at paven er ”ufejlbarlig” – det vil sige, at han ikke kan tage fejl, når han udtaler sig offiicielt om noget. I Senegal støder man også af og til på billeder og statuer af Jomfru Maria og andre helgener. Helgendyrkelse spiller nemlig en stor rolle i katolicismen. Man tror på, at de kan gå i forbøn for én hos Gud.

Kristendommen kom med europæerne
Da de første europæere, portugiserne, kom til Senegal i 1500-tallet, havde de kristendommen med sig. Den europæiske arv er stadig synlig. Mange præster har europæisk baggrund, og billeder og statuer af helgerne er ofte lyse i huden. Dog har senegaleserne sat sit præg på salmesangen, der er blevet tilsat afrikanske instrumenter og rytmer. Men ellers følger gudstjenesten i den katolske kirke den samme form over hele verden.

Pilgrimsbyen Popenguine
Byen Popenguine har en særlig betydning for senegalesiske kristne. Her ligger en stor katolsk kirke og en helligdom for Jomfru Maria. Hvert år til pinse valfarter kristne til byen fra hele landet. I tiden op til arbejder hele byen, både kristne og muslimer, tæt sammen om at gøre klar til at tage imod de mange pilgrimme og fejre den kristne højtid.popenguineGå til opgaver …

”Kirken er et sted for bøn og eftertænksomhed. Vær så venlig at klæde dig anstændigt og slukke din mobil, tak”, står der på skiltet ved indgangen til den katolske kirke i Mbour (et af billederne ovenfor). Der er stor respekt om religion og folks religiøse følelser i Senegal. I videoen fortæller en mand fra en kristen familie om, hvordan de og muslimerne lever respektfuldt sammen.