10. Ndougal

At acceptere sin skæbne
Et ord, man hurtigt lærer at kende, når man taler med senegalesere, er ”ndougal”. Ndougal betyder ”skæbne”. Det er tit en del af svaret, når man spørger hvorfor: Hvorfor arbejder du som taxachauffør?; Hvorfor er du muslim?; Hvorfor blev I gift?; Hvorfor flyttede du fra Senegal? Troen på, at livet er forud tilrettelagt af en højere magt, er udbredt. Måske fordi det gør det nemmere at acceptere, hvordan tilværelsen har flasket sig.

Materiel fattigdom
For rigtig mange senegalesere byder tilværelsen nemlig på daglige udfordringer i forhold til de basale behov. Over halvdelen af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen. Det vil sige, at de har mindre end syv kroner om dagen at leve for. Der er stor ungdomsarbejdsløshed, så for mange unge senegalesere bliver deres skæbne at rejse til Europa eller USA i håb om at kunne skaffe deres familier en bedre fremtid. Cirka 5 % af den senegalesiske befolkning bor uden for Senegal.

Kulturel rigdom
Selvom Senegal er et af verdens fattigste lande, når man måler i kroner og ører, så har landet en kæmpestor kulturel rigdom. Både inden for litteratur, film og især musik. Senegalserne værner om deres kulturelle og traditionelle værdier. De har en stærk historisk bevidsthed, der knytter dem sammen som befolkning.

Kolonitid og slavehandel
En vigtig del af senegalesernes historiske bevidsthed handler om kolonitiden og slavehandlen, der minder dem om aldrig igen at lade nogen tage magt over deres skæbne. Derfor er slaveøen Gorée et stærkt symbol for senegaleserne. På Gorée ud for kysten ved Dakar blev tusindvis af mennesker holdt fanget, mens de ventede på at blive sejlet til fjerne dele af verden for at blive solgt som slaver.

Gå til opgaver …

Forskere har opdaget, at følelsen af lykke hænger meget sammen med følelsen af at være herre over sin egen skæbne. Find ud af, hvor lykkelige de er i Senegal sammenlignet med andre lande.