Om Senegal

Geografi
Senegal ligger i Vestafrika, helt ud til det nordatlantiske hav. Landet er omkring 4,5 gange så stort som Danmark. Hovedstaden hedder Dakar. Den ligger på det afrikanske kontinents mest vestlige punkt. Senegal er næsten lige så fladt som Danmark. Det meste af landet består af sandet slette. Mod nord er der ikke langt til Sahara-ørkenen, så her er der tørt og varmt. I syd, mod grænsen til Guinea, er der mere frodigt og bjergrigt. Senegal ligger i det tropiske bælte, så det er varmt året rundt.

Befolkning
Der bor cirka 13,3 millioner mennesker i Senegal. Af dem cirka 2,8 millioner i hovedstaden. Befolkningen er sammensat af forskellige etniske grupper. De største er wolof, pular og serer. Disse gruppers sprog er også dem, man taler mest i Senegal. Men det officielle sprog er fransk, fordi Senegal er en tidligere fransk koloni. De forskellige etniske grupper har rødder forskellige steder i Vestafrika. Næsten 5 % af senegaleserne bor uden for Senegal. Mange forsøger at komme til Europa i håb om bedre fremtidsmuligheder.

Leveforhold
Økonomisk set er Senegal et fattigt land. Omkring halvdelen af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen. Næsten halvdelen af senegaleserne bor i byområder. Det giver nogle udfordringer i forhold til at skaffe en ordentlig bolig og arbejde til alle. Der er rigtig mange arbejdsløse i Senegal. De fleste af dem, der har arbejde, arbejder enten med landbrug eller i industrien. Senegal sælger mest fisk, jordnødder, bomuld og petroleumsprodukter. Landet tjener også penge på minedrift og turisme. Men det er stadig meget afhængigt af økonomisk hjælp ude fra. Gennemsnitslevealderen er ca. 61 år. Regeringen har ført en effektiv HIV/AIDS-kampagne, der har betydet, at Senegal har et betydeligt lavere antal HIV-smittede end mange andre afrikanske lande. HIV/AIDS er dog stadig en trussel. Ca. 1 % af befolkningen har HIV. Andre sygdomstrusler er diarré, hepatitis A og tyfus feber, malaria, dengue feber og gul feber.

Uddannelse
Senegaleserne går i gennemsnit 8 år i skole. Selvom grundskolen er gratis og obligatorisk er det langt fra alle, der kommer i skole. Omkring halvdelen af befolkningen kan ikke læse og skrive. Flere kvinder end mænd er analfabeter. Skolen har stor mangel på lærere og udstyr. Videre uddannelse koster et årligt indskrivningsgebyr, men er ellers også gratis.

Politik
Senegal er en republik med en præsident. Præsidenten vælges af befolkningen hvert fjerde år og kan genvælges en gang. Præsidenten udpeger en statsminister og sammen med ham resten af regeringen. Det er parlamentet, Nationalforsamlingen, der laver landets love. Nationalforsamlingen har 150 medlemmer, som ligeledes vælges hvert fjerde år. Det er forbudt at oprette et parti, der er baseret på etniske, regionale eller religiøse forhold. Senegal er et af de mest stabile demokratier i Afrika. Det skyldes ikke mindst, at landets grundlov garanterer en fri presse. Det vil sige, at medierne har lov til at kritisere magthaverne. Staten ejer dog de store TV- og radiokanaler, men der findes også en del uafhængige radiostationer, aviser og blade.

Kultur og religion
Senegal har en rig kultur, både indenfor litteratur, film og især musik. Senegal er et musikalsk centrum i Vestafrika. Mange senegalesiske musikere har opnået international berømmelse. De mest karakteristiske instrumenter i senegalesisk musik er de mange forskellige trommer, koraen, der er en slags harpe, og balafonen, der er en slags xylofon. Genren mbalax, der blander gamle og nye musikalske traditioner, stammer fra Senegal. Grioterne, der er professionelle musikalske historiefortællere, er også en vigtig del af Senegals kulturarv. Langt den største religion i Senegal er islam. 95 % af senegaleserne er muslimer, resten tilhører kristendommen eller dyrker traditionel religion.

Historie

Middelalderen Det landområde, der i dag udgør Senegal, var en del af forskellige og skiftende kongedømmer. Et af dem, Tekrurriget, går over til islam allerede i 1100-tallet.
14-1500-tallet Portugiserne begynder som de første europæere at handle langs Senegal- og Gambia-floderne. De opretter i 1444 handelsstation på øen Gorée, som i dag er kendt som ”Slave-øen”, fordi et stort antal slaver skibes ud fra øen de følgende århundreder. I den periode er Gorée skiftevis under portugisisk, hollandsk og britisk herredømme, inden Frankrig overtager øen i 1677.
1659 Frankrig opretter handelsstation i St. Louis, som udvikler sig til områdets handelscentrum.
1756-63 Syvårskrigen. Briterne erobrer de franske besiddelser i området. De følgende årtier er området skiftevis på britiske og franske hænder.
1815 Wienerkongressen giver Frankrig herredømme over området.
1849 Frankrig forbyder slaveriet. Det rammer økonomien i landet hårdt. I stedet for slaver begynder man at eksportere jordnødder.
1854 Louis Faidherbe bliver guvernør i landet. Faidharbe arbejder for at udvikle økonomien og gøre Senegal til centrum i et fransk koloni-imperium.Franskmændene samarbejder med de muslimske broderskaber om regeringen af landet. Man opbygger skolevæsnet og militæret og anlægger jernbane- og telegraflinjer.
1895 Senegal bliver officielt en fransk koloni og en del af det franske koloni-imperium Fransk Vestafrika. Franskmændene fører en ”assimiliationspolitik” og arbejder på at udbrede fransk sprog og kultur for at knytte kolonien tættere til moderlandet.
1914 Senegaleseren Blaise Diagne bliver Fransk Vestafrikas første sorte repræsentant i det franske parlament.
1946 Senegaleserne Lamine Guèye og Léopold Sédar Senghor indtræder i det franske parlament. Guèye og Senghor opnår bl.a. fransk statsborgerskab til alle senegalesere.Protesterne og kravet om national uafhængighed tager til i tiden efter anden verdenskrig.
Juni 1960 Senegal opnår fuld selvstændighed. Léopold Sédar Senghor bliver den første præsident for republikken Senegal.Senghor fører en moderat, socialistisk politik og bevarer et tæt samarbejde med både franskmændene og de muslimske broderskaber. I begyndelsen deler Senghor magten med sin statsminister Mamadou Dia. Men da han forsøger at lave kup i 1962, ændrer Senghor forfatningen, så han får større magt. Fra 1966 er hans parti, Union Progressiste Sénégalaise (UPS) det eneste lovlige parti.Økonomiske problemer og en kraftig tørke i 1970erne skaber uro i Senegal. Derfor ændrer Senghor forfatningen igen i 1976 og tillader flere partier.
1980 Léopold Sédar Senghor træder tilbage og overlader præsidentposten til Abdou Diouf, der genindfører det fulde flerpartisystem. Magtoverdragelsen foregår fredeligt.
1982 Senegals militær afværger et kup i Gambia. Som følge dannes føderationen Senegambia, men pga. samarbejdsvanskeligheder opløses den igen i 1989.
1990erne Utilfredshed med manglende vækst og problemer med en oprørsgruppe i Casamance-regionen tager til.
2001 Abdoulaye Wade vinder præsidentvalget over Abdou Diouf. Magtoverdragelsen foregår fredeligt. Wade sidder to perioder.
2012 Macky Sall vinder præsidentvalget over Abdoulaye Wade.