6. Religionsfrihed

Tradition for tolerance
Senegaleserne er stolte af landets tradition for religiøs tolerance og fredelig sameksistens mellem muslimer og kristne. Selvom langt størstedelen af senegaleserne er muslimer, valgte de en kristen, Léopold Sédar Senghor, til landets første præsident. De efterfølgende har været muslimer, men har haft en kristen kone.

Joal-Fadiout – tolerancens hovedstad
Senegals første præsident kom fra tvillinge-byen, Joal-Fadiout. Joal-Fadiout er et godt eksempel på det gode forhold mellem muslimer og kristne. Byen kaldes en tvillinge-by, fordi den består af en bydel på fastlandet og en bydel på en ø. Men måske også fordi muslimer og kristne i denne by lever sammen som brødre og søstre. Ofte er de brødre og søstre. Religiøst blandede familier er nemlig helt almindeligt her.

Sammen i livet og i døden
Der hører faktisk tre små øer til Joal-Fadiout. På den ene ø ligger både en moské og en kirke. På den anden ø findes noget meget usædvanligt: nemlig en fælles gravplads for muslimer og kristne. Og på den tredje ø blev byens forråd af fødevarer førhen opbevaret i små hytter i sikkerhed for ildebrande. Hytterne bruges ikke mere, men er alligevel blevet bevaret som symbol på indbyggeres stærke fællesskab. De er også afbilledet på et vægmaleri bag alteret i kirken. 

Indskrevet i forfatningen
I Senegal er tolerance, medmenneskelighed og fællesskab så vigtige værdier, at de er indskrevet i forfatningen. I den senegalesiske forfatnings allerførste artikel står der: ”Republikken Senegal er sekulær, demokratisk og social. Den sikrer alle borgere lighed for loven uden skelnen mellem oprindelse, mellem race, mellem køn, mellem religion. Den respekterer enhver tro.” For at undgå splittelse i samfundet er det forbudt at oprette et parti baseret på etniske og religiøse tilhørsforhold (artikel 4).

Gå til opgaver …mbadan

Videoen tager dig med en tur til tvillingebyen Joal-Fadiout, hvor muslimer og kristne altid har levet fredeligt sammen. Når de dør, bliver de faktisk også begravet side om side på den samme gravplads.