2. Teranga

Gæstfrihedens land
”Senegal – pays de teranga” står der på en mur. Det er fransk og betyder ”Senegal – gæstfrihedens land”. Når man spørger senegalesere om deres værdier, hører man tit dette ord ”teranga”. Teranga indebærer åbenhed, imødekommenhed og godhed mod andre. Ikke bare sine nærmeste, også fremmede.

Fokus på fællesskab
Det åbne fællesskab er så vigtig en værdi, at den hyldes i Senegals nationalsang: “Bantuerne1 er vores brødre, araberne og den hvide mand ligeså”, lyder det i fjerde vers. Landets forfatning taler meget om fred og fællesskab både inden for og ud over landets grænser, og der er stor fokus på at sikre national enhed. Af samme grund er det faktisk forbudt at oprette et parti, der er baseret på etniske, regionale eller religiøse forhold.

Til te hos senegaleserne
Når man besøger Senegal, kommer gæstfriheden til udtryk ved, at man bliver inviteret til at spise med eller drikke te. Teen er en meget stor del af det sociale samvær i Senegal. Te-brygningen er nærmest en ceremoni. Det tager sin tid, og det er uhøfligt at gå midt i det hele. På den måde kan man holde på sine gæster længere.

Te-kunst
Den te, man brygger i Senegal, kaldes ”attaya” – det er en grøn te. Man koger den i en lille kande med vand over et transportabelt gasblus eller trækulsbækken – sammen med masser af sukker! Teen skænkes i små glas. Man hælder den frem og tilbage mellem glassene mange gange i en lang stråle for at ilte og afkøle teen og fremhæve smagen. Teen skal helst have et lag fast skum på toppen. Det er en kunst, der kræver øvelse! Når teen er helt perfekt, tilbyder den, der brygger, de to første glas til de ældste i forsamlingen. Hvis der er gæster til stede, giver de dem som regel videre til dem.

Te i tre stadier
Man brygger tre runder på de samme te-blade og sukker. Smagen ændrer sig ret markant jo længere tid, te-bladene og sukkeret trækker. Man siger, at den første runde te er stærk som livet, den anden er sød som kærligheden og den tredje bitter som døden.

1 Bantu er en fællesbetegnelse for en stor del af Afrikas befolkningsgrupper.

Gå til opgaver …

Videoen viser, hvordan man brygger attaya-te på senegalesisk vis. Det er lidt af en kunst! Især det at hælde den varme te frem og tilbage mellem glas og kande i lange stråler uden at spilde kræver træning. Mange lærer det ved, at de som børn får lov at øve sig på den fjerde runde te. Efterhånden får de så også lov at brygge tredje, anden og første runde.